BIP Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Elblągu

Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia

Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne, a spożywanie ­ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe. Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. Jednak w naszych lasach ­rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby ­trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych ­zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.

 

Grzyby z rurkami

Najsmaczniejsze i najbardziej poszukiwane przez grzybiarzy są grzyby jadalne, które na spodniej części kapeluszy mają warstwę ułożonych obok siebie rureczek przypominających gąbkę. Wśród tych grzybów nie ma grzybów śmiertelnie trujących. Są tylko grzyby powodujące zaburzenia pokarmowe lub grzyby niejadalne jak goryczak żółciowy, mylnie nazywany „szatanem”.

 

Grzyby z blaszkami

Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga większej wiedzy i ostrożności, ponieważ są wśród nich grzyby śmiertelnie trujące. Większość szczególnie niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy.

ABC zbieracza grzybów

• Zbieramy gatunki grzybów tylko dobrze znanych.

• Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków, których nie znamy. Nie

  niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są one potrzebne w ekosystemie leśnym.

• Zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Pozostały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy zabezpieczając w ten sposób ­grzybnię przed uszkodzeniem lub zniszczeniem. Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich ­charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego ­bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi.

• Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków wykonanych z materiałów z naturalnych materiałów. W torebkach, ­siatkach i koszykach plastikowych grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. ­Nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wtedy wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.

• Nie oceniamy grzybów nam nieznanych na podstawie smaku, ponieważ – ­przykładowo – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym. Nie wierzmy też starym przesądom ­mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, włożonych do potrawy z grzybów, co miałoby świadczyć o tym, że jest ona sporządzona z gatunków grzybów niejadalnych czy trujących.

ABC przyrządzania i spożywania potraw z grzybów

• Grzyby są potrawą ciężko strawną i dlatego nie wolno podawać ich małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.

• Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.

• Nie wolno przetrzymywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się one psują i szybko powstają w nich substancje trujące.

Należy pamiętać, że zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnoś­ciami i biegunką.

Należy wiedzieć, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.

         W przypadku wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości po spożyciu grzybów, należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Resztki niespożytej potrawy, kał, wymiociny zawierające resztki zjedzonych grzybów powinno się zabezpieczyć i przekazać do badań diagnostycznych w celu określenia gatunku grzyba, który spowodował zatrucie.

Jeśli nie jesteś pewny, czy zebrane przez ciebie grzyby są jadalne, możesz się skonsultować
z mykologiem Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ulicy Żołnierskiej 16
w Olsztynie, VI piętro, Oddział Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku
,
tel. 089 524-84-40, w godz. 8:00 - 14:00

Państwowa Inspekcja Sanitarna życzy bezpiecznego grzybobrania i przyjemnego wypoczynku w lesie